Física e química

A ECLIPSE SOLAR

 O venres 20 de marzo a partir das 9 da mañá haberá unha eclipse de Sol. Será unha eclipse parcial. Quedará una pequena franxa sen cubrir, a Lúa tapará o Sol nun 80 %.

 Será un espectáculo digno de ver. Ese día será o último día de inverno. Non se anuncia ningunha nube nin chuvia o cal facilitará a visión do espectáculo.

 

Como se produce unha eclipse solar?

 O percorrido aparente que realiza o Sol, a Lúa e os Planetas de Este a Oeste segue un intinerario conocido como a eclíptica. As eclipses prodúcense precisamente porque ás veces estes interpoñense no camino dos outros.

 Ese día a Lúa sairá as 7:30 da mañá e realizará o percorrido ata o ocaso, pasadas as 8:00 da tarde. O Sol que amanece cinco minutos máis tarde, alcanzará a Lúa hora e media mais tarde.

 

A eclipse durará bastante tempo. As asociacións astronómicas realizan actividades para seguir os pasos con seguridade. Recoméndase non utilizar gafas de sol nin radiografías para a observación directa. Hai unhas gafas homologadas que serían as correctas para ver este fenómeno astronómico.

O mesmo día antes da media noite chegará a primavera. Non haberá outra eclipse solar ata o 2017 en agosto. Para poder velo en Galicia haberá que agardar 11 años... ata o 12 de agosto de 2026.

 

Mª del Carmen Blanco González

5º de Primaria

 

 

VISITA DO CPI DE ARES A CEA

Os días 6 e 7 de Febreiro, os nosos alumnos de 4º da ESO recibiron a visita dos alumnos do mesmo curso do CPI de ARES. O motivo desta visita era realizar unha tarefa conxunta baseada na aplicación da Bioloxía (xenética, ecoloxía, biotecnoloxía...) ó mundo empresarial, contando cos produtos da terra, neste caso do viño. 

 A idea xurde porque en moitas ocasións, os nosos alumnos consideran a Bioloxía unha material totalmente teórica, e que soamente ten aplicación na área de mediciña. Nos pretendemos demostrarlle que o campo da Bioloxía é moi amplo e que podemos empregalo no ámbito empresarial. 

 Decidimos que para demostrarlle que eso era posible, íamos a estudar o cultivo do viño e como este cultivo influiu no desenvolvemento dunha comarca como é a zona de Oseira, San Clodio e o Ribeiro. 

 

Comenzamos coa visita a Oseira, que era obrigada, porque foi aí o lugar onde se fomentou o cultivo da viño que posteriormente se extendería ao resto da comarca.

 Despois visitamos a Estación Vinícola e Enolóxica de Galicia (EVEGA), que naceu para fomentar o desenvolvemento do sector vinícola da nosa comunidade. Neste centro estanse realizando análises dos diferentes viños, así como as súas propiedades, e tamén posuen un banco de xenético de vides de Galicia.

 Por último, visitamos a Adega de Coto de Gomariz que fabrica viños procedentes da selección das 27 hectráreas que posee a adega no Val do Avia na D.O. Ribeiro. Nos últimos 5 años, a adega foi premiada pola Asociación de Sumelieres de Galicia, Gallaecia. Todo isto, permitiulle elaborar dende viños brancos anuais, ata viños tintos de alta expresión e longas crianzas en barrica de carballo, pasando por brancos fermentados e criados tamén barrica. 

 Con esta visita, pretendemos demostrarlles aos alumnos, que se pode ser emprendedores con produtos da terra, fomentando o desenvolvemto da zona, así como que vexan a aplicación da biotecnoloxía aos recursos naturais.

 

Ondas electromagnéticas

 

 

 

El universo mecánico: Ondas

Ondas

Esta é unha ligazón interesante sobre o tema de ondas:

Ondas

Historia da Astronomía

 

Prensa Hidráulica

AXUSTE DE REACCIÓNS QUÍMICAS

Practica o axuste de reaccións na seguinte ligazón.

Axuste de reaccións

Blog de Ciencia (cien-cea)

Enlace ao blog de Ciencias (Cien-cea)

Contidos da web antiga

Aquí tedes os contidos de Bioloxía e Xeoloxía que estaban editados na  web antiga.

Distribuir contido