PASCUA 2022: AS ORIXES DOS OVOS E OS COELLIÑOS DE PASCUA.

A vindeira semana iniciamos as vacacións de Semana Santa. A Semana Santa é xunto co Nadal unha das celebracións máis antigas e importantes para os cristiáns. Nestes días lembramos os acontecementos dos últimos días da vida de Xesús que culminan no Domingo de Pascua e Resurrección onde celebramos o paso da morte á vida do noso amigo Xesús, de feito resurrección significa renacemento.

Este día de festa e gran alegría é celebrado por máis de 1.000 millóns de persoas en todo o mundo, e é un dos días do ano que máis chocolate se consume, sabedes por que? Porque existe a tradición de agasallar a familiares e amigos con ovos de Pascua:

Dende as orixes da humanidade o ovo foi considerado como sinónimo de fertilidade, esperanza e renacemento; na Idade Media era costume  durante as celebracións agasallar aos nenos con ovos de galiña ou de pato. Pénsase que os cristiáns adoptaron esta tradición a partires do século IX cando se decretou que non se podía comer ovos durante a Coresma. Os ovos gardábanse durante días e reservábanse ata o Domingo de Pascua onde se entregaban decorados e adornados como agasallo de amor e amizade. E aínda que as prácticas de xaxún durante o tempo de Coresma fóronse suavizando co tempo, esta tradición de agasallar ovos pola Pascua perdurou ata os nosos días.

 A principios do século XIX en Europa os pasteleiros alemáns, italianos e franceses empezaron a facer ovos de Pascua de chocolate que contiñan agasallos agochados no seu interior. Foi todo un éxito comercial que se extendeu rápidamente polo mundo enteiro. Pronto se deixou de agasallar con ovos decorados para agasallar con ovos de chocolate.

En Galicia esta costume de agasallar con ovos de chocolate é bastante moderna, a tradición nos dí que o Domingo de Resurección é o día en que os padriños e madriñas agasallan aos seus afillados e afilladas. O agasalllo típico da nosa terra era a rosca ou o roscón de Pascua. Actualmente aínda segue viva esta tradición, pero cada vez son máis os que agasallan con ovos de chocolate.

    

E tamén existe a tradición de agasallar con coelliños de Pascua tanto de peluche como de chocolate. Polo que empezamos a preguntarnos de onde ven esta tradición? Por qué se regalan coellos de chocolate pola Pascua?

Pois ben, contan as lendas cristiás que no sepulcro* onde foi depositado o corpo de Xesús, unha familia de coellos tiña instalada alí a súa tobeira, e cando Xesús resucitou, os coelliños alí presentes convertíronse nas primeiras testemuñas da Resurrección. De ahí xorde a figura do coello de Pascua. 

*Os sepulcros son construcións funerarias normalmente feitas en pedra que se levantaban do chan creando unha cámara semellante a unha cova. Tiñan unha porta de acceso e eran enterramentos comunitarios onde se enterraban a todos os defuntos dunha mesma familia.

 

 E por iso na Pascua tamén é costume agasallar con coellos de chocolate:

         

Este ano para celebrar a Pascua os nenos e nenas de Reli imos elaborar uns títeres de Coelliño de Pascua para compartir coas nosas familias. Estes son os modelos: