INTRODUCIÓN: O CEIP Valle-Inclán é un colexio do rural ourensá no corazón da Baixa Limia, sito no concello de Muíños á beira da Reserva da Biosfera Xurés-Gerês. Neste privilexiado contorno natural é frecuente o consumo de alimentos producidos localmente de gran calidade: produtos da horta, carne ou ovos da casa sen ningún procesado ou aditamento artificial. Non obstante, no noso alumnado non están xeneralizados estes hábitos e nos últimos anos estamos a apreciar, especialmente no ámbito das merendas, un maior consumo de produtos industriais e pouco saudables no noso alumnado. Bolos industriais, embutidos procesados ou zumes e néctares aparecen con frecuencia nos nosos recreos, co elevado aporte de graxa saturada, azucre e sal que implica. Este feito impulsa o noso interese para implicarnos neste Plan, co obxecto de promover no noso alumnado e nas súas familias a importancia duns hábitos alimenticios saudables. No noso centro, ademáis, estamos moi sensibilizados coa obesidade e a diabetes infantil, o que engade maior necesidade dunha actuación neste eido.
OBXECTIVOS: O noso centro é un colexio pequeno de 21 alumnos a maioría deles moi familiarizados co ámbito e a vida rural, feito moi presente na priorización de obxectivos; 9 deles cursan Educación Infantil e 12 Educación Primaria. A nosa proposta vai encamiñada ao alumnado de ambas etapas, sendo os obxectivos deseñados dun xeito deliberadamente global, engadíndolles un importante compoñente pedagóxico e social e tentando motivar e atender os diversos intereses, capacidades e estilos de aprendizaxe do grupo.
-
Promover hábitos de alimentación saudables xerais no noso alumnado
-
Vincular alimentación sa e saúde
-
Introducir conceptos relacionados con nutrición e composición dos alimentos
-
Valorar os produtos locais de calidade e a súa produción e elaboración
-
Relacionar a alimentación coa hixiene bucal e a actividade física
-
Salientar as vinculacións positivas entre a alimentación e a cultura local
-
Participar na elaboración de sinxelas receitas saudables
ORGANIZACIÓN DESENVOLVEMENTO E METODOLOXÍA: A organización do Proxecto levarase a cabo a través da colaboración de todo o profesorado con destino no centro este curso: titora de Infantil (responsable do colexio), titora de Primaria, mestra de inglés e mestre de audición e linguaxe (coordinador do proxecto). As actividades e desprazamentos serán organizados preferentemente de xeito global para todo o alumnado dado o pequeno número de nenos, distribuíndo as tarefas entre diversos agrupamentos en función das súas características.
O desenvolvemento do noso Proxecto xirará, por unha banda, en torno a familiarización e consumo da froita e dos produtos lácteos solicitados, e pola outra arredor das diversas actividades programadas, as cales planearemos en tres fases desde unha metodoloxía eminentemente participativa e baseada na aprendizaxe significativa: sesións preparatorias e de activación dos coñecementos previos do alumnado, a actividade proposta, e as dinámicas posteriores de posta en común, reforzo e xeneralización do aprendido.
Actividades iniciais propostas no Plan:
-
Froita na escola: solicitada neste Plan
-
Fomentar lácteos: durante o terceiro trimestre, todos os venres os nenos tomarán lácteos ofrecidos polo colexio na hora de lecer.
-
Calendario do lecer san: na aula de infantil farase un seguimento do que levan para comer no recreo para tentar razoar se é saudable (punto verde), pouco (punto amarelo) ou nada saudable (punto vermello).
-
Deporte Escolar: traballaremos a importancia dunha alimentación saudable para practicar diversos deportes, coa mirada posta na carreira de Deporte Escolar deste outono e nas xornadas de xogos tradicionais.
-
Actividades da Consellería de Sanidade: recibiremos no noso centro dúas charlas, unha sobre alimentación saudable e actividade física, e outra do programa "Coidando a miña boca", onde coñeceremos a relación entre saúde bucal e dieta saudable. Tamén participaremos novamente no concurso "Chefs Saudables", que foi todo un éxito na pasada edición cos nosos alumnos.
-
Actividades da Fundación Eroski "Enerxía para medrar": obxectivo de promover entre os máis cativos unha alimentación sa, hábitos saudables, e reducir a taxa de sobrepeso e obesidade infantil.
-
Visita a Casa do Patrón ou ao Rexo (aínda por determinar): tentaremos concretar unha visita para coñecer a elaboración de pan ou queixo artesán con ingredientes naturais.
-
Charla mel: contaremos coa presenza dun pai produtor local de mel que nos explicará o proceso para obter artesanalmente este prezado alimento.
-
Magosto: organizaremos un obradoiro de degustación de castañas, produto de gran importancia culinaria e cultural na zona. Os nenos coñecerán diversas preparación deste froito: crúas, cocidas, asadas, doces, puré, etc.
-
Concurso do Peixiño de Bande: esta festividade do veciño concello de Bande xira arredor do pescado dos nosos ríos, e nós participaremos e aproveitaremos para pór en común os beneficios do seu consumo.