Blog Hostalaría e Turismo

Visita guiada caracterizada. Aguias de Vigo

O pasado xoves 29 de novembro o alumnado do CS de Guía, información e asistencia turística e do CS de Axencias de Viaxe, realizaron unha fantástica viaxe ao Vigo do século XIX. A historia da nosa cidade contada a través da vida de tres grandes mulleres: Concepción Arenal, Irene de Ceballos, esposa de Policarpo Sanz e a Marquesa de Quiñones de León. Tamén Bernardo González del Valle, Cachamuiña, líder da Reconquista de Vigo tivo moitísimo que contarnos.

Unha visita guiada caracterizada no cemiterio municipal de Pereiró no que descubrimos a ilustres personaxes alí enterrados , dende logo un traballo impecable dos guías oficiais, Aguias de Vigo, aos que agradecemos esta oportunidade de aprendizaxe. Grazas!!

https://guiasdevigo.com/es/aviso_legal

Visita Adega PACO&LOLA

 

  

#pacolola #fphostalaría #curso20182019

 

Recién comezado o curso, o alumnado de 2º curso dos ciclos medios de Servizos e do ciclo superior de Dirección de Servizos tiveron a oportunidade de coñecer as instalacións e o proceso de elaboración e producción dos viños da Adega Paco&Lola. E por suposto que tamén podemos dar fe da súa calidade, xa que participamos nunha exquisita cata de mostos elaborados o día anterior.
Para completar a xornada, o alumnado puxo en práctica as súas fantásticas habilidades para a vendimia.

 

Grazas aos responsables da Adega Paco&Lola por recibirnos e por tantos aprendizaxes que nos levamos!

 

Proxectos de innovación tecnolóxica ou científica do noso centro que veñen de ser premiados

Proxectos coordinados polo CIFP Manuel Antonio:

Proxecto: Novos formatos de comercialización do Mexillón de Galicia

Entidades colaboradoras:

Restaurante Culler de Pau 

AMEGROVE, Sociedade Cooperativa Galega

ANFACO-CECOPESCA

DOP Mexillón de Galicia

Proxecto: Estudo de seguridade alimentaria mediante a determinación de PCB en peixe e penso para acuicultura

Entidade colaboradora: 

Instituto de investigacións mariñas, CSIC 

Parabéns aos compañeiros do Departamento de Hostalaría que participaron nestes proxectos!

 

Proxecto no que participa o CIFP Manuel Antonio:

Proxecto: 3D. Como cambia a FP. 

Centro coordinador:  CEE Manuel López Navalón

 

Charla e cata de augardentes de Galicia

30/05/2018 09:40
30/05/2018 14:00

Lugar: Aula de cata

Grupos:

1º Dirección de Servizos

1º COGA A

1º CM Servizos

Coordinadora: María Jimeno

Visita á empresa do sector cárnico e ao restaurante Yayo Daporta

O alumnado do Ciclo Superior de Cociña, neste último trimestre de curso, está coñecendo as diversas empresas dedicadas á produción e elaboración dos alimentos.

Nesta xornada os estudantes visitaron a empresa cárnica Montiño, un referente no sector galego, en funcionamento desde 1978. Esta fábrica de embutidos conta entre as súas instalación cun matadoiro, unha sala de despezamento, así como dun almacén frigorífico.

Unha vez finalizada a visita, o grupo desprazouse ata o restaurante Yayo Daporta, en Cambados, un local que conta cunha estrela Michelin e é unha referencia no sector da restauración galega. Atendidos polo Chef, coñeceron as instalación do establecemento e degustaron algunhas das elaboracións da súa cociña.

  

 

      

Degusta Europa: hoxe no mercado de Cangas...

Hoxe no mercado de Cangas do Morrazo, no evento Degusta Europa alumnado do CS de Dirección de Cociña e do CM de Servizos en Restauración.

         

PREVENCIÓN DE RISCOS: HOSTALARÍA

 

No sector hoteleiro temos que destacar sobre todo o traballo de restauración.

Os traballos característicos neste sector son:

  • Cociñeiros
  • Auxiliares de cociña
  • Camareiros
  • Xestores de bares ou cuartos.
  • Recepcionistas do hotel.
  • Persoal de servizos de limpeza.
  • Persoal de mantemento, etc.

 En canto os riscos relacionados co personal de cociña, podemos destacar os seguintes:

  • Contactos térmicos e queimaduras con freidoras, chapas, cociña e fornos preparados e bebidas.
  • Caídas no mesmo nivel debido a deslizamentos por graxa, alimentos e outras substancias que poden estar no chan ou tropezar con mercadorías situadas en todas partes.
  • Recortes con utensilios e máquinas de corte e cubertos de mesa.
  • Contactos eléctricos, especialmente cando se manexan electrodomésticos con mans húmidas.
  • Exposición a altas temperaturas, procedentes de cociñas e fornos.
  • Exposición a baixas temperaturas xa que na maioría das cociñas xeralmente hai unha cámara de refrixeración.
  • Contactos con sustancias tóxicas e irritantes durante as tarefas de limpeza.
  • Lume, debido á presenza de diferentes fontes. Especialmente interesantes son campás extractoras, xa que a súa falta de limpeza pode provocar incendios debido á acumulación de graxa. É necesario que as campás destas instalacións teñan a súa propia instalación de extinción.
  • Explosións, especialmente cando se traballa con cociñas de gas e equipos a presión.
  • Lesións musculoesqueléticas, derivadas do manexo manual de cargas pesadas, por tensións repetitivas e posicións forzadas.
  • Estrés, debido á presión exercida na preparación das ordes no tempo.

 No seguinte video veremos un pequeno resumo dos riscos específicos dun cociñeiro/a:

A continuación podedes visualizar os riscos relativos a un/unha axuntante de cociña:

 

Tamén lle podedes votar unha ollada os riscos relacionados co traballo dun camareiro/a:

Procurando os secretos do Monte Aloia

A pasada semana, o alumnado dos ciclos de turismo de Axencias de Viaxes e de Guía, Información e Asistencia Turísticas gozou dunha actividade en plena natureza no Monte Aloia.

Da man dos responsables da empresa Arrepións, quen foron os deseñadores desta aventura, na que os participantes, divididos en grupos, tiñan que atopar uns cartóns, a modo de tesouros, a través de pistas e coa axuda dun mapa. Desta forma lúdica, descubriron este parque natural e algúns dos seus recunchos máis salientables.

Foi unha mañá intensa, na que aprenderon novas formas de dar a coñecer o noso patrimonio natural, mediante a súa propia experiencia.

 

cata de queixos D.O.P. Arzúa-Ulloa

O alumnado dos ciclos servizos en restauración e dirección de servizos participou nun taller de cata de queixos con D.O.P. Arzúa-Ulloa, no que da man dun membro do Consello Regulador Arzúa Ulloa, coñeceron as características máis salientables deste produto 100% galego.

XORNADAS DE PROMOCIÓN E DIFUSIÓN DE PRODUTOS DO MAR

O alumnado de Ciclo Medio e Ciclo Superior de Cociña disfrutou dunha clase maxistral sobre CRUSTACEOS, a cargo de Javier Rodriguez Ponte ¨TAKY¨. 

Estas xornadas xorden como resultado do acordo de colaboración entre a Consellería do Mar e a Consellería de Cultura, Educación e Ordenación Universitaria co obxeto de promover a innovación no ámbito da formación en hostalaría.

#orgullososmanuelantonio #FPGalicia #cifpmanuelantonioR

   

 

Powered by Drupal - Design by artinet