Iniciar sesión: Acceso

MICOLOXÍA E CIENCIA CON SILVIA.

O venres 15 de novembro, vivimos na biblioteca unha xornada chea de información  acerca da micoloxia da man de Silvia, a nai de Dani, á que lle agradecemos moito que compartira con nós os seus coñecementos. Así contamos unha vez máis coa colaboración e implicación  das familias nas actividades da biblioteca.

Silvia é toda unha experta en micoloxia e achegounos  xenialmente a este mundo tan curioso e xeneroso como son os cogumelos que so precisan  a natureza, auga e calor para saír da terra e adornar o campo ou ofrecernos sabores exquisitos no caso das comestibles.

Silvia, chegou cargada de cogumelos cos que montou unha pequena exposición nun recuncho da biblioteca  para que os puidesemos observar e analizar seguindo as súas explicacións e dende logo respostarnos ás múltiples preguntas que lle fixemos todxs: profes e nenxs de intantil a 6º de primaria.  Ademáis contaba cunha presentación  a través da que nos deu a coñecer o mundo dos cogumelos: as distintas familias e as súas características.

Para saír ao campo a recollelas o primeiro prepararse: botas e chubasqueiro e despois a cesta para que non se estropeen e unha navalla para cortalas, e non  estragar o micelio que quedará na terra e deste xeito volverán a saír no vindeiro outono.

Na nosa zona é moi común a lepiota, o champiñón, o níscalo ou  robellón, pero  temos que saber que hai setas moi similares, iguais a simple vista,  e que, ollo! non son iguais. A maneira de coñecelas é cortalas e observar a cor: a lepiota e o champiñón comestibles son brancos, as belenosas collen unha cor rosada nos cortes. O níscalo comestible ao cortalo sempre ten un líquido laranxa, o belenoso verte líquido branco. Tamén soubemos doutras propiedades curativas como a orixinal peido de lobo, que ao abrilo bota fume e ten propiedades cicatrizantes, así que é boa para as feridas.

Esta xornada sempre vai acompañada dunha saída ao campo, no que recollemos cogumelos e froitos do outono como landras, castañas… para montar a nosa exposición. Este curso non puidemos facer a saída debido ao mal tempo e ante as previsións de continuidade de choivas toda a vindeira semana,  fixemos as xornada, sen a saída, pero tivemos cogumelos igual da man de Silvia.

Así achegámonos á ciencia da micoloxia: un fermoso agasallo que nos ofrece a natureza cada outono.  Por iso é importantísimo non estragar os nosos bosques que sen pedir nada nos dan osíxeno limpo para respirar, e fermosos agasallos como os cogumelos cada outono.

 

Moitas grazas Silvia por compartir con nós o teu saber, por crear unha mañá chea de curiosidades e respostas, por axudarnos a saber máis da micoloxia.

Disfrutade das imaxes premendo aquí.