Iniciar sesión: Acceso

Excursión a Vilachá.

O 28 de setembro rematamos as xornadas deste mes dun xeito moi especial que nos encanta pois tiñamos excursión a Vilachá.

Visitamos un recuncho do noso concello que ten unhas paraxes singulares,  e coñecemos a demáis o valor e os coidados que precisa un cultivo desta zona que está en plena recolección: as uvas.

Saimos do colexio ás 10:30 para chegar a Vilachá ás 11. Nada máis baixar do autobús tomamos a nosa merenda para reponer pilas aínda que a ilusión que nos facía a primeira excursión deste curso pode con todo.

No campo da festa esperábanos Puri, unha adegueira comprometida co seu pobo que se adica á producción e comercialización do viño pero que ademáis nos axudou a valorar o patrimonio natural que encerra Vilachá, sen dúbida, un lugar emblemático da Pobra.

Comezamos unha camiñata de 1km aproximadamente para ir ao mirador da Capela. O primeiro  que  atopamos foron as adegas  que  forman un pequeno poboado a un lado e outro de calzadas de pedra á sombra de grandes carballos.

Despois dun paseo no que cruzamos o pobo de Vilachá, e vimos algunha Nogueira, e castiñeiros que tamén están a darnos os seus froitos desta época collemos un sendeiro ancho,  e chegamos ao mirador,  á beira do Sil que separa o Concello da Pobra do de Ribas de SIL. Dende alí, nunha especie de balcón, puidemos ver unha gran parte dos viñedos de Vilachá: O Val de Lagares, o dos Frades e e un pouco máis á esquerda o de Eivedo.

Puri contounos como para recoller as uvas, a materia prima para a elaboración do viño,  hai que traballar todo o ano os viñedos. O primeiro traballo é o da poda que consiste en quitar as ramas todas da colleita anterior, despois da caída da folla no outono para que broten novas ramas e saia o froito. Pero tamén o ameazan as pestes así que hai que sulfatar e quitarlle as malas herbas….

Por este mes, cando as uvan están maduras faise a vendima. Recóllense as uvas, e lévanse para as adegas. Ali verténse  as uvas nunha máquina  que as triutra e separa do ácio. O caldo vértese nunha cuba onde fermentará, aproximadamente unha semana para saír logo o viño cada ano coas súas particulariedades de sabor.

Pero nós voltamos a mirada atrás e comprobamos como facían os nosos avós e avoas antes e  que pisamos as uvas cos  pés. Non o fixemos na arca como antes pero si nunhos pilos e escoitamos como fervia a cuba. Foi moi emocionante…e pasámolo en grande compartindo as botas para pisalas.

Despois xa de camiño ao autobús visitamos o museo do viño. Alí vimos o carro e a arca na que transportaban o viño antes. As cestas onde vertían os racimos de uvas cando os cortaban  e os cestos nos que os homes carrexaban as uvas dende a viña ata a arca.

E aínda podemos mirar máis atrás, pois xa os romanos, que como sabemos todos moi ben pasaron por aquí cultivaron os viñedos.

Todos os anos se celebra a feira do viño de Vilachá o primeiro domingo de maio e inda que todos temos asistido hoxe encantounos descubrir máis deste lugar e deste produto que contribúe a facer o noso concello importante. Por certo comprobamos que están boisimas porque Puri deunos uvas que tomamos de postre.

Para ver a reportaxe en imaxes preme aquí.

 Grazas Puri, por ese postre delicioso, por adicarnos o teu tempo,  e ser un exemplo de adegueira e empresaria que  non dubida do valor do seu pobo.